Ontdek de kracht van planten

Publiek-private partnerships

De ambitie van de tuinbouwsector is om nieuwe, duurzame verdienmodellen te realiseren met hoogwaardige plantenstoffen. Hierbij spelen ze in op de vraag vanuit markten als de farmacie, cosmetica, food & feed en de (agro)chem...

In het plantenrijk zijn meer dan 100.000 verschillende inhoudsstoffen aanwezig. Deze stoffen bieden een – grotendeels nog onbekende – wereld aan mogelijkheden. Ze kunnen dienen als grondstof voor uiteenlopende producten zoals geneesmiddelen, cosmetica, gewasbescherming en geur- en smaakstoffen. De grote biodiversiteit van de Nederlandse tuinbouwsector maakt het een aantrekkelijke bron en leverancier van plantenstoffen aan marktpartijen die op zoek zijn naar natuurlijke ingrediënten voor hun producten. Het Kenniscentrum Plantenstoffen initieert en faciliteert de ontwikkeling van commerciële toepassingen voor plantenstoffen.

Het Amazonegebied van Europa

Nederland loopt wereldwijd voorop in de tuinbouw. Met meer dan duizenden commercieel geteelde plantensoorten is de biodiversiteit in de sector enorm groot. Omdat elke plant tienduizenden verschillende stoffen kan bevatten, loopt het totale aantal plantenstoffen dat wordt geteeld in de Nederlandse tuinbouwsector in de honderdduizenden. Deze plantenstoffen bevatten werkzame elementen die een rol kunnen spelen bij innovatieve oplossingen voor vraagstukken op het gebied van gezondheid, groene chemie en gewasbescherming, en de transitie naar een bio-based economy.

Greenport region

Zuid Holland

De provincie Zuid Holland kent vier clusters van tuinbouwregio’s, de zogenaamde greenports. Zij zijn complementair als het gaat om de planten die er geteeld worden en de teeltwijze. Boskoop is gespecialiseerd op het gebied van bomen, struiken en potplanten. Oostland-Westland is het grootste tuinbouwgebied in Nederland, gespecialiseerd in teelt van groentes en sierteelt producten in de kas. In de Duin- en Bollenstreek worden voornamelijk bollen en sierteelt producten geteeld. Greenport Aalsmeer is behalve de teelt ook bekend om de logistieke kracht met de veiling (Flora Holland).