Bibliotheek van Kenniscentrum Plantenstoffen ondersteunt de verduurzaming van voedselproductie

Jan Pen

E-mailadres: jan.pen@plantenstoffen.nl

TNO wil schimmelbederf van voedsel voorkomen met de Extractenbibliotheek

Leiden, 22 november 2016 –TNO gaat onderzoeken of de Extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen  te gebruiken is  om nieuwe clean label-oplossingen voor duurzame voedselproductie te ontwikkelen. De nadruk ligt daarbij op het tegengaan van schimmels die bederf veroorzaken.

De trend naar gezondere, duurzame en clean label-voedingsmiddelen zorgt voor nieuwe uitdagingen bij de voedselproducenten, waaronder het vervangen van de traditionele, chemische conserveringsmiddelen voor natuurlijke oplossingen. Als onderdeel van een groot internationaal samenwerkingsverband gaat TNO de plantenextracten uit de Extractenbibliotheek testen op werkzaamheid tegen schimmels die een probleem vormen in voedingsmiddelen. De Extractenbibliotheek bevat een schat aan plantenstoffen en kan door bedrijven in bijvoorbeeld de cosmetica, agrochemie, farmacie en voeding gebruikt worden voor de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe producten.

“Consumenten hechten steeds meer waarde aan natuurlijke en gezonde voeding, geproduceerd op een duurzame manier en voorzien van een clean label-etiket. Dat creëert nieuwe uitdagingen in het beheersen van micro-organismen die bederf veroorzaken”, stelt Jasper Kieboom, TNO’s project manager Microbiology & Systems Biology. “Vooral het bederf door schimmels vormt een nog grotendeels onopgelost probleem. Veel voedsel gaat hierdoor verloren. TNO zet in een internationaal samenwerkingsverband met 5 industriële partners zijn geavanceerde screening en moleculair-biologische technologie in. Zo wil het komen tot natuurlijke oplossingen om schimmelgroei in voedingsproducten te beheersen en te voorkomen.”

Wereldwijde interesse in Extractenbibliotheek

TNO is, na het Italiaanse bedrijf Valagro, de tweede gebruiker van de bibliotheek. De bibliotheek bevat extracten van een zeer brede biodiversiteit aan gewassen. Deze extracten bevatten gezamenlijk enkele honderdduizenden verschillende plantenstoffen. De bibliotheek kan organisaties in de land- en tuinbouwsector nieuwe mogelijkheden bieden. Zo kunnen ze samenwerken bij productontwikkeling uit bioactieve stoffen die deze bedrijven ontdekken. Het Kenniscentrum voert momenteel wereldwijd besprekingen met diverse bedrijven die de bibliotheek willen gebruiken om de juiste bioactieve moleculen en natuurlijke grondstoffen voor hun producten te vinden.

Nieuwe oplossingen, waardevolle kansen

“Wij zijn opgetogen dat TNO de Extractenbibliotheek gaat screenen om zo nieuwe clean label-oplossingen te ontdekken.”, zegt Jan Pen, manager van de Extractenbibliotheek. “Samen met TNO en TNO’s industriële partners zijn alle componenten aanwezig voor ontdekking, ontwikkeling, plantenteelt en commerciële toepassing.”

“Plantenstoffen bieden overduidelijk waardevolle nieuwe kansen voor de voedingssector”, vult dr. Leon Mur aan. Hij is managing director van het Kenniscentrum Plantenstoffen. “We hechten dan ook veel waarde aan de samenwerking met TNO. Het sterkt de realisatie van de Extractenbibliotheek, met positieve gevolgen voor de Nederlandse tuinbouwsector, waarbij innovaties en nieuwe business met plantenstoffen worden gegenereerd.”

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectmanager Jan Pen van het Kenniscentrum Plantenstoffen, telefoon +31 (0)252755811, e-mail Jan.Pen@plantenstoffen.nl.

“Wij zijn opgetogen dat TNO de Extractenbibliotheek gaat screenen om zo nieuwe clean label-oplossingen te ontdekken.”