Drie veredelaars sluiten innovatiepact in GenNovation

Miranda de Regt

E-mailadres: miranda.de.regt@plantenstoffen.nl

De veredelingsbedrijven Florensis, Gebr. Vletter & Den Haan en Anthura zijn een strategisch samenwerkingsverband aangegaan onder de naam GenNovation. Het doel van deze BV is de ontwikkeling en implementatie van nieuwe veredelingstechnologieën.

De drie veredelingsbedrijven spraken al langer met elkaar over nieuwe veredelingstechnieken, bijvoorbeeld op het gebied van resistentieveredeling en merkertechnologie. „Dan merk je dat je sommige zaken gewasoverschrijdend zijn. Ook in gesprekken met onderzoekers komt dat naar voren. Nieuwe technieken zijn soms nog te groot, te duur, te onzeker of te fundamenteel. Door de samenwerking kunnen we van elkaar leren en samen kennis en geld inzetten voor nieuwe projecten”, licht directeur Arie Vletter, directeur van lelieveredelingsbedrijf Gebr. Vletter & Den Haan toe.

De oprichting van het bedrijf GenNovation kwam er mede op advies en initiatief van Leon Mur, Managing Director van het Kenniscentrum Plantenstoffen. Het is geen reactie op andere krachtenbundelingen in de agrarische sector. „Het is vooral een reactie op de gezamenlijke vragen en kansen die wij als bedrijven zien in de veredeling en wetenschappelijk onderzoek”, aldus Vletter.

Leo Hoogendoorn, CEO van Florensis, vult aan: „De uitwisseling van kennis en ervaring leidt tot een versterking van de onderzoeksprogramma’s van drie bedrijven. Iedere deelnemer blijft zijn eigen R&D beleid voeren en binnen GenNovation voeren wij gezamenlijke projecten uit.”

De intentie is om de komende jaren de samenwerking uit te bouwen met nieuwe initiatieven en mogelijk met meer deelnemende organisaties, in eerste instantie partijen die in een ander gewas actief zijn dan Florensis, Gebr. Vletter & Den Haan en Anthura.

Voor de uitvoering van de diverse projecten zullen biotechnologiebedrijven en onderzoeksinstellingen benaderd worden. GenNovation gaat op korte termijn op zoek naar een programmamanager om vanuit Hendrik-Ido-Ambacht, de hoofdlocatie van Florensis, invulling te geven aan de ambities van de nieuwe bv.

Ontwikkeling en implementatie van nieuwe veredelingstechnologieën