Vanille is hot!

Jan Smits

E-mailadres: jan.smits@plantenstoffen.nl

Vanille spreekt tot de verbeelding! De afgelopen weken verschenen er in Trouw, de Volkskrant en AD artikelen over het onderzoek naar vanille. Ook op radio en tv was NederVanille onderwerp van gesprek, met items op het Radio 1 journaal, het NOS Journaal en BNR. Dit schaarse product kan wellicht in de toekomst geteeld worden in Nederlandse kassen!

Er worden nu gesprekken gevoerd met allerlei marktpartijen om de toekomstige afzet te vermarkten. Ook zijn er plannen om een gezamenlijk bedrijf te starten voor de teelt en verwerking van NederVanille.

Inmiddels gaat het onderzoek bij Wageningen University & Research in Bleiswijk door. De peulen van vanille planifolia zijn geoogst en worden nu bewerkt worden om de bekende zwarte ‘stokjes’ te krijgen. Bij een kweker in Dinteloord wordt ook nog steeds vanille geoogst. De verwerking van deze peulen gebeurd ook in Bleiswijk. Innovatiemotor Greenport Aalsmeer heeft de start van het onderzoek ondersteund.

Het consortium Vanilletelers bestaat uit Elstgeest Potplanten B.V., J. Van Marrewijk, Duijvestijn tomaten, Lans, FobuIngrediënts, Hogeschool Leiden/Naturalis, Hortus Botanicus Universiteit Leiden en Wageningen University & Reearch. Het huidige onderzoek wordt financieel ondersteund door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Rabobank Zuid-Holland Midden, Loswal de Bonnen en Huijbregts groep b.v.

Vanille is hot!