Kenniscentrum Plantenstoffen: Extractenbibliotheek operationeel geworden!

Kenniscentrum Plantenstoffen

E-mailadres: info@plantenstoffen.nl

Maakt vliegende start met middel tegen tulpenziekte fusarium

Leiden, 14 december 2015. Planten bevatten een schat aan nuttige stoffen. Toch wordt deze rijke bron onvoldoende aangesproken, omdat er weinig informatie beschikbaar is over deze plantenstoffen. Het Kenniscentrum Plantenstoffen brengt hier vanaf vandaag verandering in met de ingebruikname van de Extractenbibliotheek: een doorzoekbare bibliotheek van plantenextracten en de stoffen die daarin voorkomen. Het eerste succes is al geboekt: in een plant die in de Nederlandse tuinbouw wordt geteeld, is een bestanddeel aangetroffen dat kan worden gebruikt om de schimmelziekte Fusarium bij tulpen te bestrijden.

Stimulans voor de tuinbouwsector

De enorme diversiteit aan bruikbare stoffen in planten werd tot nu toe niet of nauwelijks benut. De Extractenbibliotheek biedt plantentelers en –veredelaars waardevolle informatie over de ‘verborgen’ stoffen in de planten die ze verbouwen. De hoeveelheden van deze inhoudsstoffen zijn enorm: zo’n 30.000 verschillende bestanddelen per plantensoort. In de gewassen die door Nederlandse tuinbouwers worden geteeld, gaat het om een totaal van tussen 100.000 en 200.000 inhoudsstoffen.

Voor een groot gedeelte van deze inhoudsstoffen zijn de structuur en de werking nog onbekend. Veel van de stoffen kunnen mogelijk met succes worden ingezet in de farmaceutische industrie, de agro-chemie, in cosmetica, als kleur-, geur en smaakstoffen, voedingssupplementen of als toevoegingen aan veevoer. Met de kennis die de Extractenbibliotheek zal opleveren, kunnen telers en veredelaars zich ontwikkelen tot volwaardige leveranciers van deze (en andere) hoogwaardige stoffen.

Al vóór de ingebruikname werd in een van de plantenextracten in de Extractenbibliotheek een stof gevonden die effectief is tegen Fusarium. Dit is een hardnekkige schimmel die elk jaar weer veel schade veroorzaakt in de tulpenbollenteelt. Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden om deze plantenstof commercieel te exploiteren.

Innovatie door cross-sectorale samenwerkingsverbanden

De Extractenbibliotheek is een cross-sectoraal samenwerkingsverband waarbij de tuinbouwsector op internationale schaal samenwerkt met andere markten, bedrijfsleven en wetenschap. Met de Extractenbibliotheek heeft het Kenniscentrum Plantenstoffen zo een platform gecreëerd waar deze partijen kennis van plantenstoffen ontwikkelen en inzetten voor innovaties. Door plantenextracten te screenen en te onderzoeken zullen stoffen worden gevonden voor nieuwe toepassingen. Kennisinstellingen profiteren van de Extractenbibliotheek door de extracten te gebruiken voor toegepast en fundamenteel onderzoek. Ook dit zal resulteren in nieuwe toepassingen en innovaties.

Het belang van de Extractenbibliotheek voor de regio Zuid-Holland werd onderstreept met de aanwezigheid van Adrie Bom-Lemstra, gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland voor het CDA, bij de ingebruikname. Zij werd geïnterviewd door Jan-Douwe Kroeske en benadrukte het belang van samenwerking tussen sectoren. Innovaties als de Extractenbibliotheek zijn volgens haar van levensbelang voor de Nederlandse kenniseconomie en in het bijzonder voor de Zuid-Hollandse greenports, de tuinbouwclusters in de provincie. Het stimuleren van innovaties is een belangrijk doel van de greenports, die sterk internationaal georiënteerd zijn. Zij zullen dan ook een centrale rol spelen in de ontwikkeling en exploitatie van nieuwe toepassingen voor plantenstoffen.

Internationale belangstelling

Het Kenniscentrum Plantenstoffen trekt veel internationale aandacht met de Extractenbibliotheek. Er wordt bijvoorbeeld al samengewerkt met de Franse Cosmetic Valley, de ‘Silicon Valley’ voor cosmetica, aan de ontwikkeling van nieuwe cosmetische toepassingen, zoals geurstoffen. Ook met partijen uit de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie wordt al samengewerkt. Aan het bestaansrecht van de Extractenbibliotheek hoeft dan ook niet te worden getwijfeld. Met een actieve, internationale participatie van tuinbouw, bedrijfsleven en kennisinstellingen zal de grote waarde van Extractenbibliotheek snel zichtbaar worden. De Extractenbibliotheek zal zich naar verwachting ontwikkelen tot de sturende kracht achter de opbouw van nieuwe kennis over plantenstoffen en de ontwikkeling van innovatieve toepassingen met plantenstoffen.

 

 

Presentaties en foto’s

Presentatie Jan Pen, Project Manager Extractenbibliotheek: ‘Opzet van de Extractenbibliotheek’

Presentatie Peter Klinkhamer, Universiteit Leiden: ‘Belang van de Extractenbibliotheek voor het onderzoek’

Presentatie Ingrid van der Meer, Business unit manager Bioscience Plant Research International, Wageningen UR: ‘Hoe van academische kennis toepassingen met plantenstoffen ontwikkeld kunnen worden

Klik hier voor de foto’s van het evenement

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Kenniscentrum Plantenstoffen
Leon Mur, Managing Director

Pompoenweg 9
2321 DK Leiden

E-mail: info@plantenstoffen.nl

De Extractenbibliotheek: een doorzoekbare bibliotheek van plantenextracten en de stoffen die daarin voorkomen.