Kartonvezels uit stengels van vruchtgroenten

Aan het einde van het seizoen verwijdert de teler paprika-, aubergine-, komkommer- en tomatenstengels uit zijn kas, vaak zonder zich te beseffen dat het plantaardig materiaal perfect zou kunnen dienen als grondstof voor tal van producten.

Aan het einde van het seizoen verwijdert de teler paprika-, aubergine-, komkommer- en tomatenstengels uit zijn kas, vaak zonder zich te beseffen dat het plantaardig materiaal perfect zou kunnen dienen als grondstof voor tal van producten. Projectpartners WUR, Kenniscentrum voor Papier & Karton en BioBase Westland zoeken nu met steun van Kenniscentrum Plantenstoffen naar mogelijke toepassingen voor deze waardevolle stengels. En vooral: hoe dat proces, van de winning van stoffen tot het geschikt maken voor gebruik, gestalte moet krijgen.

Op het eerste gezicht lijkt de papier- en kartonindustrie een geschikte wereld waarin stengels een tweede leven zouden kunnen krijgen. In plaats van het plantaardig materiaal af te voeren en te composteren, wat enkele miljoenen kost, kan het gebruikt worden voor dozen en andere verpakkingsmaterialen. Daarin stoppen glastuinbouwers vervolgens hun tomaten, komkommers en overige groenten. Zo ontstaat een nieuw businessmodel én draagt men een steentje bij aan een duurzamere wereld.

Grote uitdaging is nu het maken van de vertaalslag naar de praktijk. Alternatieve grondstoffen voor de papierindustrie zullen eerst aan diverse voorwaarden moeten voldoen, voordat het licht op groen gaat. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om logistieke en wettelijke eisen rond alternatieve grondstoffen. Daarnaast zijn met het oog op de economische haalbaarheid diverse aspecten van belang, onder meer het watervasthoudend vermogen van nieuwe grondstoffen.