Klasse 3 groenten naar klasse 1 voedingsmiddelen ingrediënten

Vanuit maatschappelijk oogpunt is er een groeiende behoefte aan meer groenten en vezels in consumentenvoeding. Meer dan 90% van de consumenten in Europa eet te weinig groenten en onvoldoende voedingsvezels. Om de dagelijkse consumptie van voedingsvezels te verhogen is er behoefte aan voedingsmiddelen met meer vezels. Een voorbeeld hiervan is Honig Vezelrijke pasta met vezels uit granen, dat in 2011 door Heinz werd geïntroduceerd en in dat jaar de Jaarprijs Voedingscentrum won.

Vanuit maatschappelijk oogpunt is er een groeiende behoefte aan meer groenten en vezels in consumentenvoeding. Meer dan 90% van de consumenten in Europa eet te weinig groenten en onvoldoende voedingsvezels. Om de dagelijkse consumptie van voedingsvezels te verhogen is er behoefte aan voedingsmiddelen met meer vezels. Een voorbeeld hiervan is Honig Vezelrijke pasta met vezels uit granen, dat in 2011 door Heinz werd geïntroduceerd en in dat jaar de Jaarprijs Voedingscentrum won.

Groentevezels uit klasse 3 groenten vormen mogelijk een interessant nieuw ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie. Klasse 3 groenten zijn van een goede kwaliteit maar komen vanwege vorm en uiterlijk niet als versproduct op de markt. In dit project is de haalbaarheid van de toepassing van groentevezels uit klasse 3 groenten voor vezelverrijking, groentetoevoeging of als functioneel ingrediënt verwerkt. Kritische aspecten bij de raffinage en criteria voor de verwerking van de groentevezels in pasta zijn onderzocht.

Lees meer over de haalbaarheidsstudie in de factsheet.