Extracten bibliotheek

De Extractenbibliotheek is een unieke verzameling van ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen die geschikt zijn voor gebruik in diverse marktsegmenten waaronder de farmaceutische industrie, cosmetica, en de geur- kleur- en smaakstoffenindustrie.

Geïnteresseerde afnemers kunnen extracten screenen op bioactieve stoffen en/of gewenste moleculen. Screenings kunnen door bedrijven zelf verricht worden of door onze samenwerkingspartners.

De Extractenbibliotheek biedt een platform voor zowel bedrijven en kennisinstellingen als telers en veredelingsbedrijven om op basis van plantenextracten commerciële toepassingen van plantenstoffen te ontwikkelen. Op deze manier wordt het screenen, valideren, telen en extraheren van plantenstoffen op een efficiënte manier georganiseerd.

De Nederlandse tuinbouwsector heeft geïnvesteerd in het verzamelen van een unieke en diverse collectie extracten op basis van ruim 1.200 planten die in Nederland op commerciële basis worden verbouwd, zoals groenten, bloemen, bomen, bollen en potplanten. De bibliotheek bestaat uit ca. 2.500 ruwe en opgeschoonde extracten die getest kunnen worden bij de klant zelf of bij een van de partners van het Kenniscentrum Plantenstoffen.

 De Extractenbibliotheek biedt:

  • De grootste verzameling van plantenextracten op basis van commerciële rassen ter wereld.
  • Plantenmateriaal van 2.240 planten (bladeren, stengels, wortels, knollen, bollen, etc.) van circa 1.200 verschillende plantensoorten, waarvan de grote meerderheid van verschillende genetische families.
  • Nauwkeurige monitoring en registratie van de groei en oogst van de planten om te verzekeren dat vergelijkbare planten en extracten altijd voorradig zijn.
  • Ruwe en opgeschoonde extracten: in de opgeschoonde extracten zijn bepaalde stoffen verwijderd, zoals zouten, proteïnen, vetzuren, koolhydraten en tannine, omdat deze de farmaceutische en agrochemische screenings kunnen verstoren. Een extractie protocol is beschikbaar.
  • Extracten zijn beschikbaar in reageerbuizen en put-platen van 96 en 384, die geschikt zijn voor screening methodes van verschillende industrieën.
  • Extracten voldoen aan de wettelijke eisen van de verschillende industrieën.
  • De Extractenbibliotheek wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe plantsoorten, plantdelen en andere organismes zoals bacteriën, schimmels en algen.

 

Partnerships

De Extractenbibliotheek is beschikbaar voor:

  • Partijen die bioactieve stoffen willen screenen met eigen bio-toetsen;
  • Partijen die extracten willen analyseren op de aanwezigheid van bepaalde moleculen/stoffen;
  • Partijen die nieuw plantenmateriaal voor de Extractenbibliotheek kunnen aanleveren.

Andere vormen van het gebruik van de Extractenbibliotheek kunnen worden overlegd.

Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden van partnerships? Neem contact op met Leon Mur: leon.mur@plantenstoffen.nl

Een unieke collectie van ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen.