Belangrijke biologische stap om de tuinbodem te verbeteren.

Beginnen met het aanleggen van een nieuwe tuin is niet moeilijk. De meeste mensen beginnen door hun erf op te gaan met een schop of tuinfrees, het vuil op te graven en een paar planten te planten. Voeg volgens de biologische en natuurlijke methoden een beetje mulch of compost toe en je bent goed op weg om goede tuinaarde te maken voor je zelfgekweekte groenten. Maar op de lange termijn hangt het succes van jouw tuin af van het maken van gezonde tuinaarde. Hoe meer je kunt doen om de bodem gezond te houden, hoe productiever de tuin zal zijn en hoe hoger de kwaliteit van de gewassen.

Geef het een biologisch dieet

De lente brengt een golf van ondergrondse activiteit met zich mee die we niet kunnen zien. Miljarden bodemorganismen strekken zich uit en gapen en exploderen tot bestaan. Het is deze levende bodem onder de grond die tuinen helpt bovengronds te gedijen door voedingsstoffen te recyclen, water op te vangen, de bodem te verbeteren en plagen en ziekten te bestrijden.

We bouwen het hele jaar door aan bodemgezondheid door deze te voeren en te verzorgen. Hoe? Levende aarde heeft dezelfde vier basisvereisten als wij: voedsel, water, onderdak en lucht. De herfst is het beste seizoen om te beginnen. Organische materialen, de belangrijkste ingrediënten voor gezonde bodems, zijn er in overvloed. Je kunt gevallen bladeren, tuinafval, keukenresten en zelfs appels die van onder fruitbomen zijn geharkt, in de aarde leggen.

Hak organisch materiaal rechtstreeks in de bovenste 2 centimeter tuinaarde met een schoffel met zware bladen en bedek het met mulch. Voeg idealiter tegelijkertijd geconcentreerde mest, minerale fosfor- en kaliummeststoffen en kalk toe. Door deze materialen in de herfst toe te voegen, hebben ze de tijd om af te breken voor gebruik wanneer planten ze in de lente nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *