De Engelse landschapstuin met mooie bomen

Tot de tweede helft van de achttiende eeuw werden de grote tuinen bij landhuizen en kastelen vaak in Franse stijl aangelegd. Beheersing van de natuur was hierin steeds een belangrijk thema. Paden, perken en vijvers werden in de Franse tuin meestal in een strakke symmetrie aangelegd. Wil je zelf ook zo’n Engelse stijl in jouw tuin halen? Met passende planten, bomen en andere attributen kan je de juiste accenten leggen voor een schitterende beleving in de achtertuin of voortuin. De website www.bomenbezorgen.nl vertelt er meer over.

De Engelse tuin

In de tweede helft van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw ging dit allemaal veranderen. Er kwam een nieuw idee over het aanleggen van een tuin in Engeland in opkomst. Het symmetrisch evenwicht was niet langer belangrijk, parkachtige elementen deden hun intrede. Deze Engelse landschapstuin kreeg een romantisch karakter, waarbij grasvelden het parkachtige karakter onderstreepten. Het heuvelachtige Engelse terrein maakte dit alles tot een verrassend en natuurlijk aandoend geheel.

Mix van fruit-, naald-, en loofbomen

Voor een typische Engelse tuin mogen ook mooie en passende bomen niet ontbreken. Fruitbomen, naaldbomen en loofbomen zijn hier heel geschikt voor. Meer specifiek zijn ook de Doornbos, bolcatalpa of een leiboom erg interessant. Een hovenier kan meedenken om op die manier tot een ideale indeling te komen.

Elementen

In de Engelse tuin was nog steeds plaats voor paviljoens, liefst wat sober, waarin je met je familie en je gasten heerlijk van je tuin kon genieten én natuurlijk ook van een heerlijke kop Engelse thee. Hoewel in deze tuin beeldhouwwerken nog hun plaats vonden, was het aantal ten opzichte van de Franse tuinen sterk verminderd. Allerlei natuurlijk aandoende elementen werden aangebracht. Uiteraard het groen, zoals diverse coniferen, maar ook waterpartijen, in de vorm van vijvers of meertjes.

Een eigen Engelse tuin

Wie zelf een tuin volgens dit Engels principe wil aanleggen, heeft allereerst ruimte nodig. Grasvelden en boomgroepjes moet je wel kunnen plaatsen en ook van de omvang van een meertje mag je wel wat verwachten. Op internet vind je een handig stappenplan hoe je een Engelse tuin kunt onderwerpen. In Engeland is zelfs een tijdschrift helemaal geïnspireerd op de Engelse tuin dat heet ‘The English Garden‘. Hierin krijg je nog meer inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *