Een boom verwijderen uit je tuin? hou hier rekening mee

Kijk jij al jaren met een zuur gezicht naar die boom in je tuin? En had je hem het liefst gisteren nog verwijderd? Maar weet je niet hoe? Verzamel een paar sterke mannen en lees snel verder. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een specialist die voor jou de boom komt verwijderen, maar in veel gevallen kun je zelf ook een begin maken of misschien zelfs de hele boom verwijderen. In dit artikel lees je waar je in ieder geval rekening mee moet houden.

Vergunning

Een boom kappen doe je niet zomaar even, dat vergt wel wat voorbereiding. Zo zul je eerst moeten achterhalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het kappen van de boom. Het kan namelijk zo zijn dat in de gemeente waar jij woont bepaalde gebieden bewaard moeten blijven en dat de boom in jouw tuin daar toevallig onderdeel van is. Zou je deze boom kappen zonder vergunning, dan kan dat een hoop geld gaan kosten. 

Doe het samen

Het kappen van een boom kan een zwaar, maar ook gevaarlijk werkje worden. Zorg dan ook dat je genoeg mankracht verzamelt om de boom te kappen. Doe dit in geen enkel geval alleen. Naast dat je dit niet alleen moet doen, is het ook belangrijk om de juiste materialen te gebruiken. Bedenk van tevoren wat je nodig hebt en zorg dat je die materialen binnen handbereik hebt. 

De boomstronk verwijderen

Op het moment dat je de stam afgezaagd hebt, blijft de boomstronk over. Bepaal voor jezelf of je de boomstronk wilt verwijderen of dat je hem wilt laten zitten. De boomstronk verwijderen zou je kunnen (laten) doen met een kraantje of met een bijl wegkappen. In het hele proces, dus ook hier, geldt: veiligheid voorop. Zorg daarom dat je goed weet wat je aan het doen bent. Kun je goed met een kraan overweg, dan is er geen probleem. Kun je dat niet? Dan kun je dit misschien beter uit handen geven.  

Hoe valt de boom?

Een ander onderdeel van de voorbereiding is om te onderzoeken of de boom vrij kan vallen of niet. Je wilt namelijk niet dat de boom op het tuinhuisje van de buren valt. Zorg ook dat je weet welke kant de boom op gaat vallen. Dit kun je bepalen door naar de kromming van de stam te kijken in combinatie met de windrichting en de kroon van de boom. Als je niet zeker weet hoe je dit kunt checken, vraag dan een expert mee te kijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *