Een sedumdak is een dak die is begroeid met sedum, een klein en licht vetplantje. Er zijn wel 250 verschillende soorten sedum met een wisselend voorkeur voor zon, half zon of schaduw. Sommige soorten zijn winterhard en ook de bloeiperiode zal verschillen. De plantjes hebben geen dikke bodem nodig om te kunnen groeien waardoor bijna ieder dak geschikt is om sedum te kunnen planten.

Voordelen van een sedumdak aanleggen


Een sedumdak heeft meerdere voordelen. Denk hierbij aan:

  • Het dak gaat langer mee.
  • Geluids- en warmteisolatie.
  • Onderhoudsarm.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Door het sedum is het dak beschermd tegen regen en invloeden van de zon. Het dak zal hierdoor langer meegaan. Sedum is geluidsabsorberend waardoor er minder omgevingsgeluiden hoorbaar zijn. Dat is ook het geval als het regent of hagelt. In de winter heeft sedum een warmte isolerende werking, in de zomer geeft het juist extra afkoeling. Sedum heeft weinig onderhoud nodig. In de regel is het voldoende om zo nodig wat onkruid tussen de planten te verwijderen.

Nadelen van een sedumdak aanleggen

  • Het dak moet meer gewicht dragen.
  • Een slecht aangelegd sedumdak kan gaan lekken.
  • Het trekt vogels- en insecten aan.


Een adviseur kan bepalen of een dak sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Soms is er een kleine aanpassing nodig om een dak te versterken. De plantjes zullen insecten en vogels aantrekken. Dit is goed voor de natuur, maar als als je hier niet op zit te wachten dan is sedum niet geschikt.

Aanleg en onderhoud


Als zeker is dat het dak het extra gewicht kan dragen is het tijd om het dak aan te leggen. De bodem voor de planten bestaat uit grond in een substraat en een drainage mat om teveel vocht goed af te kunnen voeren. De plantjes hebben niet veel water nodig en bij teveel water bestaat de kans dat er mos tussen het sedum gaat groeien. Hou de afvoer in de gaten zodat deze niet gaat verstoppen. Verwijder eventueel onkruid en geef de plantjes een paar keer per jaar extra voedingsstoffen. Tijdens een periode van lange droogte moet het sedum wel regelmatig nat worden gehouden om uitdroging te voorkomen.