Graszoden en grasmatten

kunstgras

Graszoden zijn opgerolde stukken gras. Zoden worden speciaal gekweekt en je kunt hiermee snel een groen gazon aanleggen. Graszoden worden ook wel grasmatten genoemd. Zoden zijn samengesteld uit gras, wortels in grond. Het telen van goede zoden duurt minimaal 1 jaar tot maximaal 4 jaar. Het aanleggen van een gazon door het leggen van zoden is in een dag gedaan. Je kunt er dan ook gelijk op lopen. Wanneer je graszaad zaait duurt het wel enkele weken het gras beloopbaar is. Graszaad kun je niet het hele jaar door zaaien, graszoden kun je bijna het hele jaar door leggen.

Het bewerken, zaaien, onderhoud, oogsten en versturen van de graszoden

Het bewerken van de bodem is altijd belangrijk. De bodem moet eerst luchtig worden gemaakt en dat wordt door grote tractoren gedaan. In de meeste gevallen worden dan ook organische meststoffen toegevoegd. Organische meststoffen bestaan uit plantaardige stoffen of dierlijke uitwerpselen of een combinatie van beiden. Pas als de grond luchtig genoeg is wordt het graszaad machinaal gezaaid. Na het ontkiemen moet het gras onderhouden worden. Het onderhoud van de hele grasmat bestaat uit het regelmatig maaien en sproeien. Onkruid en ziektes worden zoveel mogelijk op natuurlijke manier bestreden. Dit gebeurt minimaal 1 jaar tot maximaal 4 jaar. Pas na 1 jaar worden de graszoden volledig automatisch geoogst. De zoden worden direct op rollen op een grote pallet gelegd. Deze pallets worden afgeleverd bij bedrijven die de zoden verkopen.

Verwijderen van oud gras en grond voorbereiden

Leggen van graszoden is niet moeilijk. Heb je op dit moment gras liggen dan zul je dat eerst moeten verwijderen. Dit kun je doen door het omspitten van de grond. Het is wel belangrijk dat het oude gras diep in de grond zit of wordt verwijderd. Daarna moet de grond los gemaakt en geëgaliseerd worden. Dit kun je doen met een schep of met een freesmachine. Voor het egaliseren kun je een (omgekeerde) hark gebruiken. Je kunt ook een wat grotere waterpas gebruiken en deze met strijkende beweging over de grond halen. Zo weet je ook gelijk of de grond waterpas is. Als laatste moet de grond worden aangedrukt. Dit kun je doen door er overheen te lopen of met een wals. Zorg ervoor dat de grond ongeveer 3 centimeter lager ligt dan de grond waar je geen graszoden oplegt.

Zoden direct bij ontvangst leggen

Belangrijk is wel om te kijken of de zoden die je ontvangt vers zijn. Dit kun je doen door te voelen of ze nog een beetje vochtig zijn. Graszoden hebben een beperkte houdbaarheid als ze niet worden gelegd daarom moet je de zoden zo snel mogelijk leggen. Je hebt rollen ontvangen van 250 cm lang en 40 cm breed. De eerste rol leg je zo dicht mogelijk tegen de rand aan. De tweede rol leg je daarna zo dicht mogelijk tegen de eerste rij aan. Deze rijen druk je stevig tegen elkaar. Je kunt ook de tweede rol iets over de eerste rol heen leggen en dan met een mes de twee zoden tegelijk snijden. Ook dan is het nog belangrijk de zoden goed tegen elkaar aan te drukken. Zorg dat de zoden vochtig blijven en maai pas als het gras een centimeter of 8 is.

Meer informatie over het kopen van graszoden nodig? Kijk dan eens op www.graszoden-online.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *