Hoe kiest u de juiste houtsoort?

Hout kan voor van alles gebruikt worden; of u nou zelf meubels wilt maken van hout, houten vlonders in uw tuin wilt of een overkapping wilt maken; alles kan met hout. Echter is het wel van belang dat u de juiste houtsoort kiest wanneer u met hout aan de slag wilt gaan. Maar hoe doet u dat eigenlijk? Wij zetten een aantal zaken op een rij om rekening mee te houden wanneer u met hout aan de slag wilt.

1. Binnen of buiten?

De eerste factor die van belang is bij het maken van een keuze voor een bepaalde houtsoort, is of het hout binnen of buiten gebruikt zal worden. Zoals u zich misschien wel voor kunt stellen, blijven bepaalde houtsoorten buiten mooier, waar andere binnen mooier blijven en langer meegaan. Daarom is het van belang om voordat u het hout bij een houthandel koopt, te bedenken of u het voor binnen of buiten wilt gaan gebruiken. Op basis hiervan kunt u vervolgens een keuze maken voor een geschikte houtsoort.

2. Duurzaamheid

Daarnaast is het van belang om op de duurzaamheid van de houtsoorten te letten. Wanneer het op hout aankomt, heeft duurzaamheid twee betekenissen: hoe lang het hout meegaat en hoe onschadelijk het voor het milieu is. Over het algemeen wordt van duurzaam hout gesproken als hout lang meegaat, en dus langer mooi blijft en niet zal verrotten of iets dergelijks. Echter is de tweede vorm van duurzaamheid ook op hout van toepassing; over het algemeen is hout dat dichterbij huis groeit en dus minder kilometers af hoeft te leggen minder schadelijk voor het milieu. Zo is Europees Douglas hout beter voor het milieu dan tropisch hardhout.

3. Sterkte

Ook is het belangrijk om op de sterkte van het hout te letten. Doordat alle houtsoorten een verschillende structuur hebben, is de ene houtsoort sterker dan de andere. Hiervoor is het van belang om te weten waarvoor u het hout wilt gaan gebruiken, want – zoals u zich waarschijnlijk wel voor kunt stellen – voor het ene project is steviger hout nodig dan voor het andere. Op basis van wat u met het hout wilt gaan doen, kunt u voor een houtsoort kiezen die de sterkte heeft waar u naar op zoek bent.

Tip: Laat u bij een houthandel informeren over welke houtsoort past bij waar u het hout voor wilt gaan gebruiken. Uiteindelijk zal de houthandel de meeste kennis hebben over de verschillende houtsoorten en welke waarvoor het meest geschikt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *