Hoe kloof je hout?

Hoe kloof je hout?

Hout kloven hoeft geen slopende ervaring te zijn. Begin met het juiste gereedschap, de juiste techniek en de volgende tips, en het hakken van boomstammen zal aanvoelen als een liefdeswerk.

Het openhaardseizoen is eindelijk aangebroken: tijd om rond de haard te verzamelen, neer te buigen en de warmte van de flakkerende vlammen te omarmen. Maar voordat u dat doet, moet u controleren of u genoeg gekruid brandhout hebt opgeslagen – blokken die minstens zes maanden zijn gedroogd – om de winter mee te gaan, want het is niet ideaal om tijdens een sneeuwstorm zonder brandstof te komen.

Als uw voorraden hout ontbreken, is het tijd om aan het werk te gaan: hakken! Als je eenmaal een constante voorraad hebt verzameld, volg je de onderstaande instructies om de houtblokken te splitsen voor een betere verbranding. Maak je klaar om je innerlijke houthakker te kanaliseren en oefen de aloude traditie van het kloven van houtblokken om de vuren de hele winter lang te laten branden.

Controleer eerst of u de juiste apparatuur heeft. Voor de beginnende houthakker lijkt een bijl misschien het beste gereedschap om boomstammen te kloven, maar dat is het niet. Hoewel hij geweldig is om bomen om te hakken en kleinere stukken hout te zagen, is de kloofbijl – met zijn bredere kop en zwaarder gewicht – de keuze van de expert voor het kloven van brandhout. Om te gaan met knoestige boomstammen bezaaid met taaie vezels en inkepingen in boomtakken die het splijten moeilijker maken, moet je ook een wig of nieuwsgierige driehoek bij de hand hebben om te helpen.

Wil je het kloven autmatiseren dan kan je altijd een houtklover van ACG bestellen!