Op maat zagen van verschillende materialen

afkortzagen

Wil je verschillende materialen op maat afzagen dan wordt gebruik gemaakt van zogenaamde afkortzagen. De diameter van het zaagblad bepaald de maximale zaaghoogte van het materiaal wat je door wilt zagen. Voordat je een aankoop doet denk dan eerst goed na wat je precies met de zaag wilt zagen. Moet je materialen in een bepaalde hoek zagen vergeet dan niet dat de hoogte dan minder is. Hoe schuiner je moet zagen hoe minder diep het zaagblad het materiaal afzuigt. 

afkortzagen

Vermogen van je zaag

Het vermogen bij afkortzagen is ook belangrijk, dit komt vooral van pas wanneer je grotere diameters materiaal moet zagen. Over het algemeen worden zagen uitgerust met een motor die krachtig genoeg is voor de diameter van de zaag. Bij de eenvoudige modellen die voordelig zijn, ligt meestal het wattage wat lager dan de duurdere modellen. Dit komt omdat er vanuit wordt gegaan dat deze zagen niet gebruikt worden voor professioneel gebruik maar meer door de hobbyist. Bij een professionele zaag wordt rekening gehouden met zwaardere werkzaamheden die elke dag terugkomen.

afkortzagen

Naar je toe trekken van de zaag

Vandaag de dag zijn bijna alle afkortzagen telescopisch, dit betekent dat je de zaag naar je toe kunt trekken alvorens de zaag zakt. Voordeel hiervan is dat je bredere werkstukken kun zagen tegenover de zaag die alleen naar boven en beneden kan. Niet ieder merk heeft dezelfde eigenschappen voor de lengte die ze kunnen zagen, het is verstandig daar goed op te letten bij de aanschaf van een afkortzaag. Bij de nieuwste machines zit het telescopische systeem in de zaag verwerkt.