Split: ideaal voor paden en opritten

Split - Lindeboom Oudleusen

Wanneer je je eigen voor- of achtertuin opnieuw inricht en vormgeeft, dan heb je talloze mogelijkheden om dit te doen. Als je dan de voorkeur hebt voor een stijlvolle manier van bestraten en verharding aanbrengen, dan is split bestellen zeker het overwegen waard. Split zou je eigenlijk kunnen zien als een ondergrond die bestaat uit vele kleine steentjes. Deze zijn gewonnen door grotere brokken gesteente te splijten. Split wordt doorgaans voor twee toepassingen gebruikt in tuinen. Enerzijds gaat het dus om bijvoorbeeld opritten en paden, maar je zou het net zo goed kunnen gebruiken om her en der kleurrijke perkjes te laten ontstaan in je tuin.

Verschillen tussen split en grind

Grind en split zijn twee dingen die vaak door elkaar worden gehaald. Dat is ook niet raar, want er zijn wel degelijk overeenkomsten tussen deze twee. Verschillen zijn er echter ook. Zo is split sowieso onbewerkt natuurlijk materiaal. Meestal gaat het hier bovendien om hoekige steentjes. Bij grind zie je daarentegen juist afgeronde steentjes. Deze ronde vorm dankt grind aan bijvoorbeeld stromend rivierwater, maar ook kan het door de mens met een machine zijn bewerkt. 

Split - Lindeboom Oudleusen

De voordelen van jouw keuze voor split

Ten opzichte van grind en andere grondsoorten voor in de tuin biedt split een paar duidelijke voordelen, te weten:

  • Split is een geheel natuurlijk materiaal. In die zin is dit dus niet schadelijk voor het milieu.
  • Regenwater kan door split gewoon weglopen. Bij tegelwerk is dat altijd maar de vraag.
  • Split is verkrijgbaar in tal van stijlen, kleuren en uitvoeringen. Het kan dus niet anders of er zit ook iets geschikts voor jou bij.
  • Split is een relatief goedkoop materiaal.
  • Het is over het algemeen goed te doen zelf split aan te brengen, ook als er een worteldoek aan te pas moet komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *