Wat is cedar hout?

Cedar hout is een populaire houtsoort die wereldwijd wordt gebruikt voor bouw- en productieprojecten. In dit artikel lees je alles over de verschillende gebruiken van cedar hout, waar het vandaan komt en de geschiedenis van cedar hout.

Cedar hout is afkomstig van ceder bomen, een soort naaldbomen met zeer geurig hout die in de Himalaya en landen rond de Middellandse Zee groeien. De cedar boom heeft het hele jaar door bladeren en staat bekend om zijn kenmerkende, kruidige geur. Cedar hout is natuurlijk insectenwerend, vochtbestendig en bederft nauwelijks. Hierdoor is cedar hout voor verschillende toepassingen een duurzame en stabiele optie en is het ook nog eens prachtig om naar te kijken.

De verschillende gebruiken van cedar hout

Omdat cedar hout een erg aantrekkelijke houtsoort is, wordt deze vaak gebruikt voor afrasteringen, terrassen, gevels en omlijstingen. Omdat het een aangename geur heeft en door zijn natuurlijke eigenschappen insecten afstoot, wordt ceder hout ook gebruikt voor het maken van kledingkasten.

Hoe ziet de cedar boom er uit?

De cedar boom is een grote boom die wel tot 40 meter hoog kan groeien. De vorm van de boom is conisch wanneer deze nog jong is, maar verandert in de loop van de jaren naar een boom met een platte kroon en horizontale takken. De bast van de ceder boom is grijsbruin van kleur en de boom heeft korte, donkergroene naalden.

De geschiedenis van cedar hout

Door de eeuwen heen speelde de cedar boom een belangrijke rol en werd deze voor verschillende doeleinden gebruikt. De Bijbel spreekt over de Libanoncedar, welke werd gebruikt bij het bouwen van de tempel van koning Salomo en het huis van David. De oude Egyptenaren gebruikten cedarolie voor het balsemen van overledenen. Ook werd de olie door de oude Sumeriërs gebruikt als verfbasis. Daarbij was de cedarolie één van de eerste ingrediënten die verwerkt werd in parfums.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *