Welke haagplant gebruik jij voor jouw groene heg

Met haagplanten creëer je snel een mooie groene tuinafscheiding. Er bestaan veel soorten haagplanten. Zo heb je de keuze uit groenblijvende varianten, maar kun je ook een bladverliezende haagplant kopen. En wil je een dichte haag, waarbij doorkijk vrijwel onmogelijk is of ga je juist voor wat lossere planten, die zorgen voor een wat minder afgesloten gevoel. Welke haagplanten ga jij gebruiken voor het creëren van jouw tuinafscheiding?

Wintergroene haagplanten

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur, maar de wintergroene haagplanten zijn toch wel het meest populair. Het voordeel is natuurlijk dat je ook in de winter een volle groene haag hebt, die voldoende privacy biedt. Niet alleen iin de zomer zit je beschut in de achtertuin, ook ‘s winters biedt de haag voldoende privacy. Daarnaast kijk je ook in de winter tegen de groene muur op. De haag van Taxus of coniferen is een goed voorbeeld van een groenblijvende haag.

Bladverliezende hagen

Een bladverliezende haag verliest, zoals de naam eigenlijk al verklapt, in de winter zijn blad. Toch wordt er vaak voor deze haag gekozen, omdat de haag elk seizoen weer verrast. Zo kleuren de bladeren in het voorjaar mooi groen, terwijl ze in de herfst in een roodbruine kleur veranderen. Daarnaast staan de meeste bladverliezende hagen in de zomer mooi in bloei. Dit zorgt voor een interessante en fascinerende aanblik het hele jaar door. De Meidoorn is zo’n haag en ook de Liguster verliest zijn blad in de winter. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de groene haagplanten te combineren met de bladverliezende hagen. Zo heb je het hele jaar door een dichte haag, maar kun je in het voorjaar en de zomer ook genieten van de heerlijkste geuren en de mooiste kleuren.

De beuken haag

De beuken haag is een ontzettend populaire haagplant in ons land. Het is dan ook een geval apart. Deze haagplant is namelijk niet wintergroen, maar ook niet bladverliezend. De bladeren verdorren in de wintermaanden, maar blijven hangen aan de takken van de haagplant. Zo behoud je ook in de winter een volle heg, maar dan eentje die van kleur verandert. De beuken haag is verkrijgbaar in een rode en groene variant. De groene variant groeit snel en zorgt zowel in de zomer, als in de winter voor voldoende privacy. De rode variant heeft een mooi blad met rode glans, wat een wat luxe uitstraling met zich meebrengt. Deze rode glans verandert in de herfst langzaam naar een roodbruine kleur en in de winter worden de bladeren nog wat lichter. Zo heb je het hele jaar door een verrassende heg.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *