Winter – wat te doen?

Mulchen

We raden aan om verhoogde bedden en ook tuinbedden, te bedekken met een laag mulch. Dit advies is overgenomen uit de natuur. Er zijn geen kale vloeren in de natuur. Alles wordt zo snel mogelijk overwoekerd met groen om de vele miljoenen bodemorganismen te beschermen en de bodem levend en vochtig te houden. “Mulch” betekent bodembedekker. Oude, verdorde grasmaaisels of bladeren zijn geschikt – beide zijn meestal beschikbaar in de herfst.

Onze insidertip: cacaodoppen!

Het bijproduct van de chocoladeproductie is een ideaal mulchmateriaal. Cacaodoppen houden de grond vochtig, voorzien de planten van waardevolle voedingsstoffen, bevorderen het bodemleven, beschermen tegen onkruid in het voorjaar en houden ook slakken op afstand. De verleidelijke geur van cacaodoppen maakt regen en sproeien in de tuin nog een belevenis. Sommige chocoladefabrikanten, vooral de kleinere, geven de bakjes gratis weg. Bedek het oppervlak met een dikte van 3-5 cm met cacaopeulen en giet er water over.

Groene mest

Je kunt jouw verhoogde bed ook in de winter planten met winterharde planten, een zogenaamde “groenbemester”. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het verbetert ook de structuur in je bedden en brengt stikstof in de bodem. Een groene bodem houdt de bodemmicrobiologie actief.

Er zijn geweldige biologische zaadmengsels die vooral geschikt zijn voor overwintering. Dit is een mix van ruige wikke en winterrogge. Shaggy erwten behoren tot de peulvruchten, die een symbiose kunnen aangaan met bacteriën die stikstof uit de lucht binden aan de bodem en de aarde. Winterrogge heeft een constructieve werking als tussenteelt voor groentegewassen en voorkomt ziekten en plagen.

Aangeraden wordt om uiterlijk eind oktober te zaaien. Als je in jouw regio mildere winters meemaakt, is het ook mogelijk dat de zaden in november of december beginnen te ontkiemen en te groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *